23 szept.

A Hulladékgyűjtők Nemzetközi Napja által ihletve, a zalaegerszegi Űrhajós Bölcsödével együttműködve ismételten játszóházat tartott a Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft.

Az intézmény pedagógusai sok színes játékkal, munkatársaink pedig kukásautóval és egyéb eszközökkel készültek.

Célunk egy hulladékmentes város megteremtése, mivel ez életszínvonal emelkedést eredményez az ott lakók számára. Fontosnak tartjuk a közvetlen kapcsolat kialakítását a hulladékgyűjtők és a közösség között, amelyet kiszolgálnak, hiszen a világ városai évente több mint 2 milliárd tonna szilárd hulladékot termelnek, ennek csökkentése sürgető feladat. A városok is profitálnak a hulladékgyűjtők szakértelméből, mivel ismerik az újrahasznosítható anyagokat és a szerves anyagok helyes kezelését.

 

21 júl.

Újabb helyszínen tarthattak játszóházat a Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft. munkatársai. A Kék Pipacs Egyesület és a Szociális, Család- és Gyermekjóléti Szolgálat Pacsa, a Pacsai Önkormányzat közreműködésével nyári napközis tábort szervezett, ahova meghívtak minket is. A tábor fő témája a környezetvédelem volt, és ebbe tökéletesen beleillett foglalkozásunk.

Örömmel készülünk minden ilyen lehetőségre, ilyenkor megszakíthatjuk az adatszolgáltatásokkal teli munkánkat és egy kicsit találkozhatunk a felnövekő generációval. Az Ő tisztább jövőjükért dolgozunk nap mint nap. Különösen felemelő volt ebben a táborban kis ideig részt venni, az összes gyermek szeméből figyelem, és kíváncsiság árad, magaviseletük dicséretes volt.

Pompás volt látni, azt, ahogy a rövid előadás után hatalmas lelkesedéssel vettették bele magukat a gyermekek a játékokba, ki-ki azt választhatta elsőre, ami szívéhez legközelebb állt. Volt, aki a színezőre, volt, aki inkább a Kukatündér társasjátékra tette le a voksát, minden játékra akadt jelentkező. Szerencsére lelkesedésből sem volt hiány, sorban születtek a szép rajzok, a gyerekek példás udvariassággal engedték át a játékokat azon társaiknak, akiknek még nem volt lehetősége azt kipróbálni. Így mindenki sorra került mindenhol, nem maradt ki senki a memória kártyából, vagy a horgászatból.

Jóllehet a gyermekek számára játéknak tűnik, mégis sok munka van abban, hogy eszközeink segítségével hatékonyan sajátítsák el a hulladékok életútját, típusait, keletkezésük, megsemmisülésük módját és következményeit. Megismerhetik a fogalmakat, megtudhatják mit hova szabad dobni, miként csökkenthetik környezetükben a hulladékok mennyiségét.

Mivel lelkesedésünk továbbra is töretlen, ezért kérnénk azon pedagógusokat, intézményvezetőket, akik ezt a bejegyzést olvassák, amennyiben igényük van intézményükben ilyen jellegű foglalkozásra, keressenek minket az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen. A foglalkozás díjmentes, időtartama rugalmas!

 

 

20 júl.

Vállalatunk nagy rutinnal rendelkezik abban, hogy szórakoztató, játékos módon környezettudatos életmódra nevelje a jövő generációit. Ezt a tapasztalatot és a rendelkezésre álló eszközeinket sajnos a pandémiás időszak alatt nem tudtuk kellő mértékben hasznosítani.

A nyitást kihasználva ismét belefogtunk, hogy átadjuk azt a tudást gyermekeinknek, mellyel egy élhetőbb jövőt teremthetünk.

A héten Pókaszepetk településre hívtak minket, ahol Erzsébet tábor keretében játékos foglalkozást tartottunk általános iskolás korosztály részére.

A kicsik megtanulták a hulladékok életútját, lehetőségük volt logikai, ügyességi, valamint számítástechnikai játékok segítségével megismerni a hulladékok típusait, keletkezésük, megsemmisülésük módját és következményeit.

Mivel lelkesedésünk töretlen, ezért kérnénk azon pedagógusokat, intézményvezetőket, akik ezt a bejegyzést olvassák, amennyiben igényük van intézményükben ilyen jellegű foglalkozásra, keressenek minket az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen. A foglalkozás díjmentes, időtartama rugalmas!

 

 

20 máj.

ENSZ-döntés értelmében május 20. 2018-tól a méhek világnapja. Mivel a hulladékgyűjtést is, nagy szorgalommal, háttérben, illő megbecsülés nélkül végzik a szakemberek, hasonlatosan a méhek munkájához, ezért döntöttek úgy a Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft. dolgozói, hogy ezen a napon aktívan felhívják a beporzók védelmére ügyfeleik figyelmét. Ahogy a méhecskék számára minden virág egyaránt fontos, úgy számunkra is, hogy minden ember egy tisztább környezetben élhessen. Egyúttal felhívjuk a figyelmet a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási ágazatban dolgozókra, megpróbálva emelni ágazatunk általános megbecsülésén.

Dolgozóink ezen a napon sárga pólóba öltözve mutatták ki szimpátiájukat a beporzók iránt. Telephelyeinkre méhszállókat építettünk kizárólag hulladék anyagok felhasználásával, valamint az  az Egerszeg Rádió segítségével hasznos tanácsokat adtak arra, miként védhetjük ezeket a hasznos rovarokat. 

A beszélgetés az alábbi link segítségével hallgatható vissza:

Sóti Balázs a Vekkerben a méhek világnapján.

 

12 máj.

A mézelőméhek (Apinae) a méhek öregcsaládjának (Apoinea), a méhfélék (Apidae) családjának egyik alcsaládja. A beporzást végző rovarok közül az egyik legfontosabb faj. Mindennapjaink és történelmünk szerves részei, hiszen az ember és a méhek közös történetének kezdete egészen az emberi faj kialakulásának hajnalára nyúlik vissza, a selyemlepke mellett voltaképpen ez az egyetlen korán háziasított rovarfaj. A kezdetben egyoldalú, kizsákmányoláson alapuló kötelék idővel mindkét fél számára több-kevesebb előnnyel járó kapcsolattá alakult. Bár szorgos barátaink azóta is szüntelen végzik a beporzást, gyűjtik a méznek valót, sajnos napjainkra ez a kapcsolat az emberek részéről kezd egyre becstelenebbé válni. A modern világban a méhek élettere folyamatosan csökken, a környezetszennyezés és a vegyszerek használata miatt pedig a vadon élő méhcsaládok egyre jobban fogyatkoznak.

TELJES CIKK
22 ápr.

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

Ez a Föld napja mozgalom egyik jelmondata. Legelőször 1970 március 21-én tartották, Magyarországon 1990 óta rendezik meg, itthon április 22.-e a napja. 

A pandémia miatt idén nem tudtunk tömegeket megmozgató rendezvényt szervezni, ezért az Egerszeg Rádió munkatársai segítségével mutattunk rá környezetünk védelmének fontosságára, és adtunk hasznos tanácsokat arra, milyen módszerek segítségével tudunk egy élhetőbb bolygó felé tartó útra lépni.

A beszélgetés az alábbi link segítségével hallgatható vissza:

Sóti Balázs a Vekkerben! A Föld napja kapcsán.

22 márc.

Az ENSZ közgyűlésének határozata alapján az első víz világnapot 1994-ben tartották.

Ezen nap tiszteletére beszélgetett kollégánk az Egerszeg Rádió munkatársaival, hogy felhívják a figyelmet a víz életünkben betöltött szerepére, és arra, hogy mennyire fontos a vízkészlet megvédése. Tanácsokat kaphatunk arról, hogy otthonunkban milyen trükkökkel csökkenthetjük víz fogyasztásunkat.

A beszélgetés az alábbi linken hallgatható vissza:

Víz világnapja a Vekkerben!

14 aug.

 

Zalaegerszegi lomtalanítás 2020.

Zalaegerszeg MJV Önkormányzata a Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft. közreműködésével Zalaegerszegen a családi házban élők részére, házhoz menő lomtalanítási akciót szervez, a COVID-19 vírus miatt elmaradt városrészeken melynek időpontja:

2020. szeptember 12. (szombat)

TELJES CIKK
Ugrás legfelülre